Laatste nieuws
Belangrijk nieuws Lezing 2 december!!
Wegens ziekte van de presentator kan de lezing op 2 december 2023 niet doorgaan. Wij hopen de interessante lezing in 2024 weer voor u te kunnen organiseren. Onze excuses voor het ongemak.
Presentatie lezingen in 2023
De lezingen worden in 2023 of als publiekslezing of als webinar gepresenteerd.
Publiekslezingen vinden plaats in Aviodrome op een eerste zaterdag van een maand. Webinars vinden online plaats op een eerste woensdag van een maand. In het lezingenprogramma en in de lezingaankondigingen zal duidelijk worden vermeld in welke vorm de lezing wordt gehouden.
Model van de Huygens sonde in het licht
Het windtunnel model van de Huygens probe, dat al vanaf 2015 opgenomen is in de expositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum, heeft een plek gekregen die het verdient. Een aantal jaren is het schaalmodel van de probe of sonde op zijn rug getoond aan het publiek. ......
Lees meer ->
Vitrine Astronomische Nederlandse Satelliet (ANS) onthuld.
Op 25 maart is de expositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum verrijkt met de onthulling van een nieuwe vitrine. In de vitrine worden onderdelen van de ANS tentoongesteld. Ook wordt permanent een video getoond over de ontwikkeling en de realisatie van de ANS.
Lees meer ->
Succesvol IRAS symposium in Aviodrome
Op 17 november 2021 werd in samenwerking met Fokkerweb een Symposium georganiseerd over de tweede Nederlandse satelliet, de Infra Rood Astronomische Satelliet (IRAS). Fokkerweb is een organisatie van oud Fokker medewerkers waarvan een deel destijds in de jaren 70 en 80 gewerkt heeft aan de realisatie van de satelliet. Ook waren er andere Nederlandse bedrijven bij betrokken, zoals NLR (destijds Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium) en natuurlijk SRON (Stichting Ruimte Onderzoek Nederland). Tevens waren er buitenlandse bedrijven betrokken bij het project, met name uit Amerika en Engeland.
Het Nationaal Ruimtevaart Museum heeft de beschikking over veel materiaal gerelateerd aan de IRAS satelliet. Zo is er in de ruimtevaart expositie een zeer goed lijkende mock-up van de IRAS satelliet op ware grootte en een test object dat destijds een rol heeft gespeeld bij het testen van de standregeling van de IRAS satelliet. Tevens heeft het NRM een groot aantal posters, foto's en archief materiaal over de IRAS.
Het symposium werd opgedragen aan de afgelopen zomer overleden Jan de Koomen. Hij was namens Fokker de projectleider van het IRAS project en de grondlegger van Fokker Ruimtevaart. Jan is ook meer dan 20 jaar betrokken geweest bij het Nationaal Ruimtevaart Museum, zowel als bestuurslid en ook als vrijwilliger.
![]() |
Na een korte inleiding van het symposium werden presentaties gegeven over de internationale samenwerking en wetenschappelijke achtergrond door Reinder van Duinen, destijds werkende bij SRON, door Ad Vialle, verantwoordelijke voor de integratie en test van de satelliet en voor de lancering, en door René van Doorn over de satelliet operaties, die in Engeland werden voorbereid en gevolgd vanuit Shilton, dichtbij Oxford.
|
Nederlandse robot naar het Internationaal Ruimtestation
Op 21 juli zal de in Nederland ontwikkelde Europese Robot Arm (ERA), vastgezet op de Russische module Nauka, gelanceerd worden vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazakstan, en op weg gaan naar het Internationaal ruimtestation ISS. Na een periode van bijna 30 jaar zal dan eindelijk de arm het doel bereiken waarvoor die gemaakt is. ERA is ontworpen als een wandelende tak die als het ware van ISS module naar module kan lopen en daarbij grote en zware lasten kan verplaatsen aan de buitenkant van het Russische gedeelte van ISS. Ook kunnen kleinere lasten verplaatst worden en ook kunnen objecten van binnen uit het ISS naar plekken buiten ISS gebracht worden en omgekeerd. De arm is ongeveer 11 meter lang en bijna symmetrisch opgebouwd. De 2-benige arm ligt dan ook gedurende de reis naar ISS gevouwen in de zogenaamde Charlie Chaplin houding op de Nauka module.
Vanaf het begin is Airbus Defence & Space (AD&S), destijds in de eerste fase nog Dutch Space, de hoofdaannemer geweest in opdracht van het Europese Ruimtevaart Agentschap ESA, met als belangrijke onderaannemer het Nationaal Lucht en Ruimtevaartcentrum NLR. Daarnaast waren er nog onderaannemers uit zowel Nederland als elders uit Europa, met name België en Duitsland. AD&S was verantwoordelijk voor het vluchtsegment, de arm, en daarbij behorende ondersteunende apparatuur. NLR was verantwoordelijk voor het zogenaamde Mission Preparation & Training Equipment (MPTE), waarvan één systeem in Noordwijk staat en twee systemen in Rusland, bij het bedrijf Energia in Moskou alsook in het Gagarin Cosmonaut training centrum in Sterrenstad.
De ontwikkeling van de arm heeft zo lang geduurd vanwege de vele tegenslagen, waarvan de grootste toegekend kunnen worden aan de ontwikkeling van de Nauka module. De arm zelf was al meer dan 15 jaar geleden gereed. Dat wil niet zeggen dat de ontwikkeling 15 jaar heeft stil gestaan. In de tussentijd zijn onderdelen van de arm vernieuwd en verbeterd en is ook het grondsysteem, voornamelijk bestaande uit computers, geheel vervangen door up-to-date machines.
De ERA arm is een vervolg op een voorloper, de Hermes Robot Arm (HERA), die ontwikkeld werd om samen met de kleine Franse shuttle Hermes operaties te kunnen doen in de ruimte gecombineerd met ander ruimtevaartuigen zoals de Europese Free-flyer. Dit project werd echter begin jaren 90 gestopt vanwege grote budgetoverschrijdingen. De HERA arm was op zijn beurt weer een gevolg van een nationaal Nederlands project voor de ontwikkeling van een ruimterobot, de Service Manipulator System (SMS), een prototype project waarmee Nederland in de jaren 80 begon te werken aan ruimterobotica. Uiteindelijk kunnen we dus zeggen dat de Nederlandse investeringen van 40 jaar geleden geleid hebben tot de grootste dan wel een van de grootste Nederlandse objecten in de ruimte tot nu toe.
In de expositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum in Aviodrome is een robotspel opgenomen, gebaseerd op de ERA arm. Bezoekers en bezoeksters kunnen hier ervaren hoe het is om als een astronaut een grote robotarm in de ruimte te bedienen en grote modules te verplaatsen.
Herinrichting Expositie Nationaal Ruimtevaart Museum
Tegelijk met de binnen-expositie van Aviodrome wordt ook de expositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum aangepast. Beide exposities dateren van de beginperiode van Aviodrome bij Lelystad Airport in 2003/2004. De ruimtevaart expositie werd destijds opgebouwd rond de eerste missie van André Kuipers in 2004, de DELTA missie. De bedoeling is nu de expositie meer thematisch in te richten. Voor meer informatie zie Ontwikkeling van onze expositie