Lynx raketvliegtuig komt naar Luchtvaart Museum Aviodrome

Veel mensen en bedrijven, ook in Nederland, hebben in het recente verleden kaartjes gekocht voor een vlucht naar de ruimte, via een zogenaamde sub-orbitale vlucht tot net iets boven de 100 km vanaf het aardoppervlak. De vlucht zou uitgevoerd worden met het Lynx raketvliegtuig, dat in ontwikkeling was bij het bedrijf XCOR Aerospace in Mojave, Californië.

Het Lynx raketvliegtuig zou plaats geven aan twee personen, de piloot en een passagier, een ruimtetoerist. Daarnaast zou eventueel plaats zijn voor kleine wetenschappelijke experimenten tijdens de korte periode van gewichtsloosheid van ruim 2.5 minuten. De Lynx zou ontwikkeld worden in twee fasen. Lynx Mark 1 zou ontwikkeld worden als een testobject dat zou vliegen tot ongeveer 60 km hoogte, ook met passagiers. De Lynx Mark 2 zou daarna komen tot boven de 100 km, waardoor de passagiers een ruimtebrevet zouden halen en zich astronaut kunnen noemen. Naast de Lynx voor ruimtetoerisme was er ook een ontwikkeling opgezet voor de Lynx met zogenaamde payloads, zowel in de cabine als op de rug van de Lynx.

In 2008 werd in Nederland het bedrijf SXC (Space Expedition Curaçao) opgericht om vanaf Curaçao vluchten te organiseren naar de ruimte met de Lynx. Voor dit doel werd een heel mooi model op ware grootte gemaakt van de Lynx. Dit model is op vele plaatsen in Nederland tentoongesteld, onder andere tijdens de intocht van André Kuipers in 2012 en op de grotere ruimtevaart exposities in Nederland.  In 2014 werd SXC onderdeel van XCOR Aerospace onder de naam XCOR Space Expedition. Door de gunstige prijs van het kaartje was dit bedrijf een goede concurrent van onder andere Virgin Galactic van Richard Branson met de Spaceship 2. Helaas werd de eindstreep niet gehaald en ging XCOR failliet in 2017. Het model van de Lynx werd in die tijd in bruikleen ondergebracht in het Nationaal Militair Museum (NMM). Het Nationaal Ruimtevaart Museum, dat is gevestigd in Aviodrome, was al langer geïnteresseerd in dit Lynx model vanwege de symbolische verbinding tussen luchtvaart en ruimtevaart in de Lynx, een raketvliegtuig. Na langdurig overleg samen met Aviodrome is uiteindelijk het moment daar om de Lynx een prominente plek te geven voor de ingang van het Luchtvaart Museum Aviodrome. Vrijdag 9 oktober a.s. wordt het model daar opgebouwd.

Het model van de Lynx

schema van de suborbitale vlucht