Bijdrage Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland voor Sloshsat FLEVO model

Bijna een jaar geleden heeft P&P projects een model op ware grootte gebouwd van de Sloshsat-FLEVO satelliet. Sinds een paar maanden hangt dit model in de ruimtevaart expositie in de Aviodrome. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland heeft de realisatie van het model mogelijk gemaakt met een zeer belangrijke bijdrage. Het NRM is ontzettend blij met deze bijdrage.

Het Sloshsat-FLEVO model op ware grootte wordt mogelijk volgend jaar aangevuld met een opengewerkt model waarmee het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek op het gebied van vloeistof fysica inzichtelijk  wordt gemaakt. Al in 1986 begon Wubbo Ockels met vloeistof proeven aan boord van de Space Shuttle tijdens de Spacelab D1 missie. Daarna werd het Wet Satellite Model (WSM) gerealiseerd door een Nederlands consortium onder leiding van het Nationaal Lucht en Ruimtevaartcentrum (NLR). De lancering vond plaats vanaf de Zweedse lanceerbasis Kiruna. Sloshsat-FLEVO was de volgende logische stap en werd gelanceerd in 2005 tijdens een proefvlucht van een Ariana 5 ECA.

Het opengewerkte Sloshsat-FLEVO model en vlucht hardware heeft het NRM in bruikleen van Stichting Erfgoed NLR.
Het NRM is van plan komend jaar een tijdelijke expositie te wijden aan de ontwikkeling van vloeistof fysica in Nederland.

Voor meer informatie zie De Sloshsat FLEVO satelliet

Herinrichting Expositie Nationaal Ruimtevaart Museum

Tegelijk met de binnen-expositie van Aviodrome wordt ook de expositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum aangepast. Beide exposities dateren van de beginperiode van Aviodrome bij Lelystad Airport in 2003/2004. De ruimtevaart expositie werd destijds opgebouwd rond de eerste missie van André Kuipers in 2004, de DELTA missie. De bedoeling is nu, de expositie meer thematisch in te richten.

Voor meer informatie zie Ontwikkeling van onze expositie

50 jaar maanlanding, "That's one small step for a man, one giant leap for mankind"

In 2019 is het 50 jaar geleden dat de mens voet op de maan zette. Dit was een bijzondere prestatie onder bijzondere omstandigheden.
Met de dromen en ambities van de huidige en aankomende generaties komt de vraag vaak naar boven “waarom toen wel en nu niet?”
Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig en vraagt om een uitleg, die verder gaat dan de eerste stap op de maan en de techniek die daar achter heeft gezeten. Voor een grappige animatie, gemaakt door Silly Productions, Klik hier.

De NVR, het NRM, KNVWS en Space Expo hebben de handen in elkaar geslagen om gezamenlijk het 50ste jubileum van de eerste mens op de maan te vieren. Een heel jaar lang zullen lezingen, filmavonden, tentoonstellingen en andere bijzondere evenementen georganiseerd worden waarmee deze bijzondere gebeurtenis, de aanloop er naar toe en wat er daarna gebeurde, onder de aandacht van het Nederlandse publiek worden gebracht. Zie voor meer informatie de onlangs gepubliceerde website van 50 jaar maanlanding

Excursie vrienden naar het KNMI.

De jaarlijkse excursie voor de vrienden van het Nationaal Ruimtevaart Museum vond dit jaar plaats bij het KNMI. De vrienden kunnen, na ingelogd te zijn, voor een kort verslag hier meer lezen over dit interessante bezoek aan een voor ons land belangrijke instelling.

Waterrakketten workshops

Op alle woensdagen van 17 juli t/m 28 augustus 2019 zijn er door het NRM waterraket workshops gehouden. Net als vorig jaar was dit weer een groot succes en zijn er honderden raketten gebouwd. Jong en oud zijn steeds weer verrast over de behaalde afstand en de snelheid van de raketten. Het enthousiasme werkt erg aanstekelijk. Veel kinderen lanceerden de raket diverse malen en wisten soms van geen ophouden. Zie onder Educatie of klik  Hier

Ingezonden mededeling