Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport, Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur).
Toegang tot de zaal is uitsluitend mogelijk na aanmelding via de website www.nationaalruimtevaartmuseum.nl en na betaling van de kosten van deelname. NVR leden kunnen zich aanmelden via de NVR website.
Zie onder Contact (rechtsboven in het menu) of klik op de knop "Naar inschrijving Lezing" (hieronder) voor het aanmeldingsformulier.

Documentaire ‘ANS – Nederlands eerste ruimteavontuur'

met toelichting door Zeholy Pronk en Ronald Klompe

ANS, de Astronomische Nederlandse Satelliet, is in 1974 gelanceerd. ANS was haar tijd ver vooruit: het is de eerste digitale kunstmaan ter wereld. Zelfs NASA was stomverbaasd over de vernuftige techniek. Toch is het verhaal van ANS in de vergetelheid geraakt. Met deze film en de nieuwe vitrine in de ruimtevaart expositie heeft ANS haar welverdiende plaats teruggekregen in de canon van de Nederlandse wetenschap.

Nederland krijgt in de jaren zestig nauwelijks opdrachten in de Europese ruimtevaartindustrie. Om ervaring op te kunnen doen in deze nieuwe tak van industrie besluiten Fokker en Philips om zelf een satelliet te bouwen. De Nederlandse regering steunt het project. In 1974 wordt ANS (gratis!) gelanceerd door NASA om het heelal te bestuderen met telescopen van de universiteiten van Utrecht en Groningen. Ze doet spectaculaire ontdekkingen op sterrenkundig gebied.

'ANS-Nederlands eerste ruimteavontuur' - de film.
Wie zijn de bouwers van deze satelliet? Wat maakt ANS zo bijzonder? Wat heeft ANS ontdekt in de ruimte? De documentaire vertelt het vergeten verhaal van ANS aan de hand van uniek origineel filmmateriaal en interviews met de hoogbejaarde makers van de satelliet. Deze documentaire werd op 25 maart jl in premiere gebracht in het bijzijn van vele mensen die meegewerkt hadden aan de bouw en operaties van de satelliet.
Naast de documentaire is een nieuwe vitrine met vele ANS objecten toegevoegd aan de ruimtevaart expositie in Aviodrome. Na afloop is het mogelijk deze vitrine te bezichtigen.

Presentatoren: Zeholy Pronk en Ronald Klompe. Zij zijn beide verbonden aan het Nationaal Ruimtevaart Museum en waren ook betrokken bij de opbouw van de vitrine voor de ANS. Zeholy zal ingaan op de organisatie van dit project samen met Beeldlijn Groningen en documentairemakers bij De Loods Media in Groningen. Ronald zal vertellen over de samnestelling van de ANS objecten in de nieuwe vitrine.