• expo002.jpg
  • expo003.jpg
  • expo008.jpg
  • expo016.jpg
  • expo025.jpg
  • expo026.jpg
  • expo032.jpg
  • expo035.jpg
  • expo036.jpg
  • ruimte-telescoop-hubble-76.png
  • Spaceship_One_in_flight_1.jpg
  • spacexc.png
  • spacexdragon 239x160.png
  • sphorizlow.jpg

                                                                                                                       

     UITBREIDING AANTAL INFORMATIEZUILEN OP DE EXPOSITIE
Inmiddels 7 jaar geleden werd met subsidie van het Cultuurfonds het project NRM-interactief gerealiseerd. Het project bestond uit de ontwikkeling en installatie van een vijftal informatiezuilen, waarop de bezoeker van de expositie extra informatie kan opvragen over de (achtergrond van de) objecten op de expositie.
Omdat veel gebruik werd gemaakt van de geplaatste informatiezuilen en de expositie in de loop der jaren is uitgebreid en opnieuw is ingedeeld, zijn een viertal nieuwe informatiezuilen en een Marsspel toegevoegd. Wederom met medewerking van het Cultuurfonds. Deze uitbreiding is op 2 maart 2024, na de maandelijkse lezing, om 13.00 uur op de expositie officieel in gebruik genomen. Diverse belangstellenden waren daarbij aanwezig.

Boek: 'EEN BEPERKING... NOU EN?' NU IN DE AANBIEDING! op=op.

EEN BEPERKING … NOU EN?
Het levensverhaal van een doorzetter.


Dit is de titel van het boek met het levensverhaal van Henk van Wezel, dat verscheen in 2016.
Henk werd geboren met een lichamelijke afwijking die leidde tot veel beperkingen, zowel lichamelijk als ook in de communicatie met andere mensen, omdat zijn spraak ook vanwege de beperkingen aangetast werd.
Al op jonge leeftijd werd Henk gegrepen door de ontwikkelingen op het gebied van de ruimtevaart. In de loop van de tijd verzamelde hij allerlei ruimtevaart objecten en documenten. Hij werd bekend in binnen- en buitenland als het ging om zijn verzamelingen. Hij wist zijn verzameling tentoon te stellen in zijn woonhuis, dat bekend werd als het kleinste huiskamermuseum ter wereld in het “Guiness book of records”. Later werd met zijn verzameling een museum opgezet in Lelystad, eerst als Lelystad Space Center, later als Nationaal Ruimtevaart Museum, dat op dit moment onderdeel is van het Luchtvaartmuseum Aviodrome.
Het boek geeft het verhaal van Henk en natuurlijk ook de ontwikkeling van het ruimtevaartmuseum.

Een beperkt aantal exemplaren van het boek is nog verkrijgbaar. (OP=OP). U kunt een exemplaar bestellen tegen de gereduceerde prijs van €10,00 incl. verzendkosten. Haalt u het boek zelf op, dan is de prijs € 5,--.
Klik hier voor meer informatie en voor bestelling.
                                                                                                                                                                                        

Vitrine Astronomische Nederlandse Satelliet (ANS) onthuld.

Op 25 maart 2022 is de expositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum verrijkt met de onthulling van een nieuwe vitrine. In de vitrine worden onderdelen van de ANS tentoongesteld. Ook wordt permanent een video getoond over de ontwikkeling en de realisatie van de ANS.
                                                                                                                                                  Lees meer ->

Nederlandse robot naar het Internationaal Ruimtestation

Op 21 juli 2021 is de in Nederland ontwikkelde Europese Robot Arm (ERA), vastgezet op de Russische module Nauka, gelanceerd vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazakstan, en op weg te gaan naar het Internationaal ruimtestation ISS. Na een periode van bijna 30 jaar zal dan eindelijk de arm het doel bereiken waarvoor die gemaakt is. ERA is ontworpen als een wandelende tak die als het ware van ISS module naar module kan lopen en daarbij grote en zware lasten kan verplaatsen aan de buitenkant van het Russische gedeelte van ISS. Ook kunnen kleinere lasten verplaatst worden en ook kunnen objecten van binnen uit het ISS naar plekken buiten ISS gebracht worden en omgekeerd. De arm is ongeveer 11 meter lang en bijna symmetrisch opgebouwd. De 2-benige arm ligt dan ook gedurende de reis naar ISS gevouwen in de zogenaamde Charlie Chaplin houding op de Nauka module.

Vanaf het begin is Airbus Defence & Space (AD&S), destijds in de eerste fase nog Dutch Space, de hoofdaannemer geweest in opdracht van het Europese Ruimtevaart Agentschap ESA, met als belangrijke onderaannemer het Nationaal Lucht en Ruimtevaartcentrum NLR. Daarnaast waren er nog onderaannemers uit zowel Nederland als elders uit Europa, met name België en Duitsland. AD&S was verantwoordelijk voor het vluchtsegment, de arm, en daarbij behorende ondersteunende apparatuur.  NLR was verantwoordelijk voor het zogenaamde Mission Preparation & Training Equipment (MPTE), waarvan één systeem in Noordwijk staat en twee systemen in Rusland, bij het bedrijf Energia in Moskou alsook in het Gagarin Cosmonaut training  centrum in Sterrenstad.

De ontwikkeling van de arm heeft zo lang geduurd vanwege de vele tegenslagen, waarvan de grootste toegekend kunnen worden aan de ontwikkeling van de Nauka module. De arm zelf was al meer dan 15 jaar geleden gereed. Dat wil niet zeggen dat de ontwikkeling 15 jaar heeft stil gestaan. In de tussentijd zijn onderdelen van de arm vernieuwd en verbeterd en is ook het grondsysteem, voornamelijk bestaande uit computers, geheel vervangen door up-to-date machines.

De ERA arm is een vervolg op een voorloper, de Hermes Robot Arm (HERA), die ontwikkeld werd om samen met de kleine Franse shuttle Hermes operaties te kunnen doen in de ruimte gecombineerd met ander ruimtevaartuigen zoals de Europese Free-flyer. Dit project werd echter begin jaren 90 gestopt vanwege grote budgetoverschrijdingen. De HERA arm was op zijn beurt weer een gevolg van een nationaal Nederlands project voor de ontwikkeling van een ruimterobot, de Service Manipulator System (SMS), een prototype project waarmee Nederland in de jaren 80 begon te werken aan ruimterobotica. Uiteindelijk kunnen we dus zeggen dat de Nederlandse investeringen van 40 jaar geleden geleid hebben tot de grootste dan wel een van de grootste Nederlandse objecten in de ruimte tot nu toe.

    

In de expositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum in Aviodrome is een robotspel opgenomen, gebaseerd op de ERA arm. Bezoekers en bezoeksters kunnen hier ervaren hoe het is om als een astronaut een grote robotarm in de ruimte te bedienen en grote modules te verplaatsen.