Afgelopen maand, op 7 februari, werd gevierd dat het Columbus laboratorium 10 jaar geleden werd gelanceerd om vervolgens enkele dagen later te worden gekoppeld aan het Internationaal Ruimtestation ISS. Meer dan 20 jaar werd gewerkt aan het laboratorium, inclusief een aantal wijzigingen in het formaat van de module.

Het Columbus laboratorium is een van de drukst gebruikte modules aan boord van ISS. Er is in de loop van de tijd veel onderzoek gedaan op allerlei gebieden, zoals biologie, fysica, fysiologie, psychologie, materiaalkunde, zowel wetenschappelijk onderzoek als ook toegepast onderzoek. Bij het  toegepaste onderzoek waren zowel universiteiten als bedrijven betrokken.

In de expositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum staat een model van de helft van het Columbus laboratorium. Het model is in bruikleen van de Europese Ruimtevaart Organisatie ESA. Het is een mock-up van de “End-cone”. Dwz dat het qua vorm en grootte gelijk is aan het achterste gedeelte van het laboratorium. Doordat het in vorm gelijk is aan het laboratorium was het mogelijk een aantal prototype onderzoek rekken te plaatsten in het model. Deze prototype rekken werden destijds gemaakt om samen met oud-astronauten en astronauten in opleiding rekken en procedures te ontwikkelen voor het laboratorium.

Ook werd buiten het laboratorium onderzoek gedaan naar de samenstelling van de kosmische omgeving en de invloed van deze omgeving op aardse materialen. Dit werd gedaan op de European Technology Exposure Facility  (EuTEF). Ook hiervan is een model aanwezig in de NRM expositie. Het model met de EuTEF instrumenten is gemonteerd tegen de achterzijde van het Columbus model.

Het NRM is blij om dit model in de expositie te hebben en daarmee de bezoeker een indruk te kunnen geven van de grootte, omvang en indeling van dit unieke laboratorium, al gedurende 10 jaar draaiend om de aarde met een snelheid van 28000 km/u.